ZEMKOVÁ: Kritický stav v RTVS sa bez štátu nedá riešiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miloslava Zemková
Novozvolená generálna riaditeľka Rozhlasu a televízie Slovenska Miloslava Zemková na brífingu, kde informovala o prvých krokoch v novej funkcii. Bratislava, 11. február 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Kto obsadí vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nechce nová šéfka RTVS Miloslava Zemková konkretizovať.

Oficiálne to zverejní, až keď to oznámi Rade RTVS, ktorá bude schvaľovať okrem iného aj organizačnú štruktúru inštitúcie. Na dnešnom brífingu po štvrtkovom zvolení do funkcie však generálna riaditeľka RTVS menovala medzi ľuďmi, s ktorými chce spolupracovať – Ľuboša Machaja, ktorý je programovým riaditeľom SRo a zastupujúcim generálnym riaditeľom STV, Danielu Vašinovú, ekonomickú riaditeľku SRo a zastupujúcu riaditeľku SRo a Petra Ondra, bývalého krízového manažéra Penty. Podľa Zemkovej k nim patria aj „ďalší dvaja ľudia, ktorí žiaľ pre nemožnosť ich normálneho odmeňovania mi odmietli nástup vzhľadom k tomu, že by išli výrazne dole oproti súčasnému stavu“.

Manažérske pozície RTVS by mali obsadiť „ľudia, s ktorými som pracovala na projekte, respektíve, ktorí boli konzultantmi projektu a naozaj s nimi počítam na riadiace pozície,“ doplnila Zemková. Svoj projekt riadenia a rozvoja RTVS na päťročné funkčné obdobie konzultovala s ekonómami, právnikmi a odborníkmi na program.

Podľa informácií Mediálne.sk bude RTVS „stáť na piatich manažéroch riadiacich päť sekcií – ekonomiky, programu, techniky, reklamy a obchodu. Poslednou bude sekcia generálnej riaditeľky. Sekciu ekonomiky bude riadiť pravdepodobne Peter Ondro, donedávna krízový manažér Penty, kde bol manažérom v stredoeurópskom holdingu výrobcov mäsa pod názvom Carnibona“.

Zemková verí, že spolupráca s Radou RTVS bude fungovať. Rada tvorí s jej pozíciou generálnej riaditeľky vedenie nového verejnoprávneho média. Rozdelenie deviatich členov rady do štyroch oblastí – na odborníkov na televízne a rozhlasové vysielanie, ekonomiku a právo považuje za dobrý systém. Osobne pozná troch – štyroch členov a myslí si, že sú to kvalitní ľudia, ktorí pôsobili buď na pôde Slovenskej televízie, alebo na pôde Slovenského rozhlasu. Parlament do rady zvolil za rozhlasovú oblasť – Ildikó Nagyovú, Vladimíra Slováka a Vladimíra Taliana a za televíznu oblasť – Milana Antola, Dóru Hushegyiovú a Andreja Miklánka. Dve pozície v rade za ekonomiku reprezentujú Martin Kabát a Miroslav Kollár a právnu oblasť zastupuje Michal Jesenko.

RTVS podľa Zemkovej v súčasnosti prehodnocuje všetky zmluvy, ktoré má uzavreté. Medzi nimi tiež s externými spolupracovníkmi. Nie je to jednoduché, lebo zmlúv je približne 40-tisíc ročne. „Znižujem ich už teraz, je to samozrejme vec dohody, pretože na niektorých ľuďoch, na niektorých výkonoch nám veľmi záleží. A tí ale chápu situáciu, v akej RTVS momentálne je,“ informovala Zemková. Vedenie RTVS sa s nimi snaží dohodnúť. Dočasné vedenie spravodajstva STV dnes oznámilo, že diskusné relácie STV už nebudú moderovať externí spolupracovníci, ale iba interní zamestnanci televízie.

Nižší plat o tisíc eur

Zemková tvrdí, že nikoho by nepotešilo, ak by mu znížili plat o tisíc eur. Reagovala tak na fakt, že poslancom Národnej rady SR sa tento týždeň nepodarilo zvýšiť plat šéfovi RTVS. Namiesto navrhovaných vyše päťtisíc eur mesačne sa tak bude musieť Zemková uspokojiť s platom približne tritisíc eur. Pritom v pozícii generálnej riaditeľky SRo zarábala približne štyritisíc eur.

RTVS nie je ziskový projekt a peniaze, ktoré získa, musí používať na tvorbu programov, zdôraznila historicky prvá šéfka RTVS. K posunu v tvorbe programu podľa nej príde, no nebude to okamžite. „Skôr si myslím, že bude musieť dôjsť najprv k redukcii a ozdraveniu, až potom ku kvalitatívnemu a možno mierne kvantitatívnemu rozvoju,“ dodala Miloslava Zemková. Verejnoprávne médiá na Slovensku majú podľa nej zmysel. Ak im však nepomôže štát, hrozí im zánik. Dlh RTVS je k dnešnému dňu 18 miliónov eur a strata, bez strát dcérskych spoločností, dosahuje 43 miliónov eur. RTVS zároveň hrozí exekúcia zo sporu s Omega plus, začiatkom januára dosahovala výšku 5,918 milióna eur.

Dočasnú riaditeľku RTVS a bývalú šéfku SRo Miloslavu Zemkovú zvolili vo štvrtok 10. februára za historicky prvú generálnu riaditeľku RTVS poslanci Národnej rady SR vo verejnej voľbe na funkčné obdobie päť rokov. V 2. kole voľby za Zemkovú hlasovalo 80 zo 137 prítomných zákonodarcov, jeden bol proti a nikto sa nezdržal. Protikandidát na post šéfa RTVS, generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník získal jeden hlas, 56 bolo proti a 24 sa zdržalo. V prvom kole hlasovalo za Zemkovú 75 poslancov zo všetkých 150 zákonodarcov, ktorí sa zúčastnili na voľbe. K zvoleniu v prvom kole jej chýbal len jeden hlas. Za Jaroslava Rezníka hlasovalo v prvom kole osem poslancov.

ZEMKOVÁ: Kritický stav v RTVS sa bez štátu nedá riešiť

Situácia v Rozhlase a televízii Slovenska je kritická a bez pomoci štátu sa nebude dať riešiť, na dnešnom brífingu to uviedla novozvolená generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková.

Situácia je naozaj vážna, akútne hrozí tá exekúcia z kauzy Omega plus … a hrozí veľmi rýchlo. To znamená, že mohla by potenciálne zablokovať napríklad výrobu alebo bežný chod inštitúcie a týka sa to už nielen zložky Slovenskej televízie, ale aj Slovenského rozhlasu a tam bude treba veľmi rýchlo konať,“ povedala médiám.

V januári Zemková informovala, že exekúcia zo sporu s Omega plus je vo výške 5,918 milióna eur. Vedenie RTVS preto aktuálne pripravuje viacero stretnutí s ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS) a ministrom kultúry Danielom Krajcerom (SaS). Musí sa tiež veľmi rýchlo stretnúť s Radou RTVS a dohodnúť sa na niektorých strategických postupoch. Zemková verí, že predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) zvolá prvé zasadnutie rady čo najskôr.

„Nevznikli sme na zelenej lúke. Prevzali sme veľa dobrých vecí, ale veľké množstvo veľmi zlých vecí. Ten dlh je k dnešnému dňu 18 miliónov eur a strata, ktorá sa prejavuje v nedostatočnosti napríklad technologickej, technickej aj ľudsko-zdrojovej dosahuje 43 miliónov eur a nie sú tam ešte započítané straty dcérskych spoločností,“ konkretizovala aktuálnu finančnú situáciu RTVS Zemková.

Krízový rozpočet

Historicky prvá šéfka RTVS avizovala, že rozpočet RTVS predloží Rade RTVS hneď ako bude pripravený. Kým ho rada neschváli, je RTVS v rozpočtovom provizóriu. Zo začiatku podľa Zemkovej nebude rozpočet vyrovnaný. Bude to krízový rozpočet „vzhľadom k tomu, že bude treba riešiť viacero vecí, ktoré Rozhlas a televízia Slovenska zdedila po bývalých organizáciách … a predpokladám, že do polroka by malo byť absolútne jasné, že či štát tejto inštitúcii pomôže s riešením dlhovej služby a strát alebo sa s tým táto inštitúcia bude trápiť dvadsať rokov“.

Bez pomoci štátu sa ekonomická situácia RTVS nedá riešiť, „ten dlh je tak vysoký a tá strata je tak vysoká, že sa to určite nedá,“ zdôraznila na brífingu Zemková. Podľa nej sa v RTVS bude prepúšťať. Po dvoch rokoch základnej reštrukturalizácie a revitalizácie by systém mal mať 1200 zamestnancov, tvrdí. Pritom teraz ich je v RTVS približne 1600.

To ako bude RTVS financované, zatiaľ podľa Zemkovej jasné nie. Nevie, či sa úhrady za vysielanie, tzv. koncesie zrušia. Ako povedala, „zatiaľ počítame s alternatívou, že prejdeme na štátny rozpočet, vtedy bude treba inštitúciu riadiť iným spôsobom a prispôsobiť tomu aj tvorbu rozpočtu“. Súčasné trojzložkové financovanie – koncesie, reklama a zmluva so štátom, „je klasický model v rámci Európy, ale budeme sa vedieť prispôsobiť aj inému„.

Stop reklame v STV

Prechod na financovanie zo štátneho rozpočtu má podľa Zemkovej svoje pozitíva aj negatíva. Zemková sa pripravuje na diskusiu o odstránení reklamy z STV. Avšak myslí si, že RTVS by mala mať minimálne množstvo reklamy na propagáciu vlastných programov, aktivít, či na prezentáciu neziskových a charitatívnych projektov. V priebehu tohto roka chce zrušiť takmer všetky dcérske spoločnosti. To, či ostane dcérska spoločnosť na výber úhrad – Rozhlasová a televízna spoločnosť s.r.o., bude jasné po tom, keď bude známe, či sa zrušia koncesie alebo nie.

Zatiaľ musí existovať zo zákona, ak by sa novelizoval, dalo by sa to robiť aj priamo v rámci RTVS. Dcérske spoločnosti na reklamu sú dve – pre televíziu a rozhlas, tu šéfka RTVS rozmýšľa nad fúziou do jednej. Sídlom RTVS je od 1. januára obrátená pyramída Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici 1 v Bratislave. Centrálne riadenia a administratíva by mali byť práve v obrátenej pyramíde, výroba ostane zatiaľ v súčasných priestoroch STV. Miloslava Zemková pripomenula, že RTVS zdedila po STV a SRo a regionálne štúdiá v Banskej Bystrici a v Košiciach a aj tie by sa mali postupne zlúčiť a dotkne sa to aj ich sídiel. Jednoduché presťahovanie výroby televízie a ani rozhlasu nie je možné, napríklad v sídle rozhlasu je koncertná sála s najväčším organom v strednej Európe.

Preto treba hľadať kompromisné riešenie, alebo „potom otvoriť znova otázku a myslím si, že legitímnu otázku výstavby nového centra,“ povedala Zemková a dodala, že sa neuzatvára „pred akýmkoľvek logickým a moderným riešením„. Časové horizonty sťahovania z Mlynskej doliny sú otvorené, no v apríli sa vo výškovej budove STV v Mlynskej doline uskutoční protipožiarna kontrola, upozornila Zemková. Obáva sa, že z nej hrozia veľmi vysoké pokuty. „Pokiaľ nezačneme konať, to znamená aspoň administratívu sťahovať do sídla RTVS, tak myslím, že sa nám ani nepodarí túto pokutu tentokrát uhrať“.

Diskusie v STV budú moderovať už len interní zamestnanci

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) mení moderátorov diskusných relácií Slovenskej televízie (STV), moderovať budú už len interní zamestnanci.
Slovenský rozhlas
Foto: SITA/Nina Bednáriková

„V rámci racionalizačných opatrení v Hlavnej redakcii spravodajstva a publicistiky STV sme preorganizovali pozície moderátorov diskusných programov Hlavnej redakcie Spravodajstva a publicistiky STV,“ informovala tlačovú agentúru SITA Alexandra Štullerová Koreňová z oddelenia vzťahov s verejnosťou RTVS. Podľa Anny Sámelovej, riaditeľky centra spravodajstva SRo a poverenej šéfredaktorky Hlavnej redakcie spravodajstva a publicistiky STV, je tento krok dlhšie pripravený a jeho dôvodom je rozhodnutie, že diskusné relácie STV nebudú moderovať externí spolupracovníci televízie, ale iba jej interní zamestnanci.

Správy a komentáre budú moderovať tak ako doteraz Marta Jančkárová a Maroš Stano. Moderátorom nedeľnej diskusie O 5 minút 12 ostáva Radovan Slobodník a pridá sa k nemu Marta Jančkárová. Moderátormi Večer na tému sú Marta Jančkárová, Maroš Stano a Radovan Slobodník, doteraz túto reláciu moderovali externí moderátori. „Na pozíciách moderátorov Správ, hlavných Správ a Slovenska Dnes nemeníme nič,“ dodáva sa v tlačovej správe RTVS.

Drišľakoviny sa upravia

Miloslava Zemková svoj tím zatiaľ nechcela bližšie konkretizovať. Mená riaditeľov chce oznámiť na prvom zasadnutí Rady RTVS, ktoré by podľa nej mal predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) zvolať čo najskôr. Spoluprácu jej ponúkli dvaja protikandidáti z voľby, nechcela však zatiaľ uviesť ktorí, vylúčila Jaroslava Rezníka a Jána Füleho.

Miloslava Zemková verí, že diváci už zaznamenali kvalitatívny posun k lepšiemu v spravodajstve. Celkový program sa však podľa nej bude meniť dlhšie. S ďalšími zmenami počíta od septembra. Zdôraznila, že televízia sa nedá meniť tak rýchlo ako rozhlas, výroba je oveľa náročnejšia. Sľúbila, že programy ako Drišľakoviny sa upravia, bude sa s nimi niečo robiť. RTVS je však v situácii, že nemôže okamžite začať riešiť program, nemôže konkurovať súkromným televíziám, povedala generálna riaditeľka RTVS. Ako dodala, Trojka sa po majstrovstvách v hokeji pozastaví – pre finančnú situáciu možno na dva až tri roky, počíta však s jej obnovou.

Zmajkovičová spochybnila voľbu Rady RTVS

Neúspešný kandidát na člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska Rastislav Blaško napadne štvrtkové hlasovanie o členoch rady na Ústavnom súde SR. Blaško chce dať takto prešetriť ústavnosť hlasovania o členoch rady, ktoré bolo v parlamente verejné. Občianske združenie SLOVAK TRADEMARK a kandidát na člena RTVS Rastislav Blaško preto napadnú výsledok hlasovania o členoch Rady RTVS, ktorý považujú za útok na ústavnosť Slovenskej republiky. „Je právom každého kandidáta, aby sa o personálnej voľbe hlasovalo v tajnom hlasovaní. Verejné hlasovanie porušilo princípy demokracie a práva na tajnú voľbu v personálnych otázkach,“ uviedol vo vyhlásení Blaško.

Štvrtkovú voľbu členov Rady Rozhlasu a televízie (RTVS) v parlamente spochybnila Renáta Zmajkovičová zo Smeru-SD. Poslanec László Nagy (Most-Híd), ktorého manželka Ildikó Nagyová sa vo voľbe stala členkou rady, podľa Zmajkovičovej „porušil článok štyri ústavného zákona, že uprednostnil osobný záujem pred záujmom verejným“. Ako tvrdí, mal oznámiť osobný záujem na veci. „Predpokladám, že premiérka Iveta Radičová, ktorá odmieta rodinkárstvo, zaujme stanovisko,“ dodala.

Nagy pochybil

Poslanec Nagy pripúšťa, že urobil chybu. „Ja som naozaj neohlásil rodinný vzťah ku kandidátke Ildikó Nagy, ale jednoducho som zabudol na to a musím povedať, že nikto ma neupozornil a sám som si neuvedomil, že to mám urobiť,“ zareagoval pred novinármi Nagy. Ako podotkol, takáto prax nie je v slovenskom parlamente zavedená a nepamätá si, že by niekto v posledných rokoch oznámil takýto rodinný vzťah. Podľa Nagya v prípade jeho manželky nejde o neznámu osobu a poslanci vedia, že sú manželmi. Ako skonštatoval, jeho manželka pracuje v médiách dlhé roky a zastávala pomerne významné funkcie. „Z môjho ani jej hľadiska nešlo o nejaké účelové zatajovanie, lebo čo je verejne známe, nejde zatajovať,“ obhajuje sa Nagy.

Poslanec nevie, aké právne či iné následky by neoznámenie kandidatúry manželky na členku Rady RTVS a jej zvolenie mohlo mať. „Aj keby som túto skutočnosť ohlásil, aj v tomto prípade by som mal povinnosť hlasovať, to ma nevylučuje zo samotného hlasovania,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta RadičováJaroslav RezníkLászló NagyMiloslava ZemkováMiroslav KollárRastislav BlaškoRenáta ZmajkovičováRichard Sulík
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska