Prvovoliči v SR dávajú na rady rodičov, nebúria sa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voľby
Foto: ilustračné foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Rozhodovanie prvovoličov v júnových parlamentných voľbách ovplyvnia rady od rodičov. Zhodli sa na tom odborníci na dnešnej panelovej diskusii, ktorú usporiadala Slovenská asociácia výskumných agentúr (SAVA). Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus prvovoliči dajú viac na radu svojich príbuzných, respektíve rodičov, „lebo nie všetci sú na Facebooku“. Oľga Gyarfášová z Inštitútu pre verejné otázky odôvodňuje správanie prvovoličov tým, že ide zväčša o nevoličov alebo ešte nerozhodnutých voličov.

Gyarfášová upozorňuje, že v slovenskej predvolebnej nálade absentuje medzigeneračný konflikt. Rodičia sú skôr v pozícii poradcov, mladí sa proti ich názorom nebúria. Kamila Hříchová z agentúry ARO pripomína sondu z obdobia pred a po voľbách v roku 2006. „Dievčatá sa priznali, že sa rozhodovali po dohode s otcom a chlapci po dohode s matkou,“ uviedla Hříchová s tým, že prvovoliči vnímali predvolebnú situáciu podobne ako situáciu pred maturitou.

Politické strany ešte môžu pred voľbami staviť na kampaň cez internet, napríklad prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Slosiarik vidí vplyv na mladých aj zo strany radikálneho politického spektra. „Sú osloviteľní stranami ako napríklad Naše Slovensko,“ konštatoval Slosiarik.

Jan Herzmann z agentúry Factum Invenio Praha poukazuje na fenomén videospotu Přemluv bábu, ktorý rozvíril predvolebnú diskusiu v Českej republike. Mladí herci v klipe povzbudzovali mladých voličov, aby presviedčali prarodičov, nech myslia na budúcnosť budúcich generácií a nevolia ľavicu. Herzmann tvrdí, že klip mal určitý účinok. „Vieme, že ľudia cestovali za svojimi prarodičmi presviedčať ich, aby volili inak,“ povedal Herzmann. Dodal však, že mladí v Čechách sú skôr pravicovo orientovaní, zatiaľ čo ich prarodičia skôr ľavicovo.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať